ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ *
Βιβλιοθήκη -01
ΑΝΩΝΥΜΟΥ ΕΛΛΗΝΑ – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ
Το πρώτο μας βιβλίο είναι η «Ελληνική Νομαρχία» του Ανώνυμου Έλληνα –ένα βιβλίο που θα μπορούσε να γραφτεί από κάθε Έλληνα που αγωνίζεται για την ελευθερία και την ανεξαρτησία και απευθύνεται σε κάθε Έλληνα. Είναι σίγουρα μελαγχολικό να διαπιστώνεις πόσο επίκαιρο είναι ακόμη αυτό το βιβλίο, ιδιαίτερα τώρα, τo 2013 όταν οι έννοιες της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας, με την επιεικέστερη εκδοχή, περνούν πολύ δύσκολες μέρες σε αυτό τον τόπο. Όμως δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Θα πορευτούμε ανάμεσα στην οργή και τη θλίψη για να διασχίσουμε αυτές τις παράξενες μέρες και να ελπίζουμε σε καλύτερο μέλλον.

Η «Ελληνική Νομαρχία» είναι ένα κείμενο που εκδόθηκε στην Ιταλία το 1806, είναι αφιερωμένο στον Ρήγα Φεραίο, και μιλάει για την πολυπόθητη -τότε και τώρα- ελευθερία. Αναφέρεται σε αυτούς που στηρίζουν την τυραννία και την ξενοδουλεία και απαριθμεί τους παράγοντες που προκάλεσαν την υποδούλωση των Ελλήνων και ακόμη περισσότερο τα αίτια που αυτή η δυστυχία παρέμεινε αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου.
    Όπως τότε έτσι και σήμερα η ανεξαρτησία της χώρας και η ελευθερία των πολιτών υπέφεραν εξαιτίας της απληστίας και της ξενοδουλείας κάποιων. Τότε και σήμερα, οι πολλοί υπέφεραν για χάρη της ευημερίας και της απίστευτης χλιδής στη ζωή των λίγων. Τότε και σήμερα, ήταν ολοφάνερο ποιοι ήταν οι υπεύθυνοι και η επιβολή της θέλησής τους βασιζόταν στους καταπιεστικούς μηχανισμούς που είχαν στη διάθεσή τους παράλληλα με την ανυπαρξία πραγματικής παιδείας στους κατοίκους αυτής της χώρας. Τότε πάντως ακολούθησε μια επανάσταση. Σήμερα μπορούμε άραγε να ελπίζουμε τουλάχιστον σε μια αντίδραση σ’ αυτούς που υποθηκεύουν το μέλλον μας;  
    Τα λόγια του Ανώνυμου Έλληνα, για την ταυτότητα του οποίου υπήρξαν πολλές εικασίες αλλά καμία βέβαιη απάντηση, είχαν απίστευτα μεγάλη διάδοση όλα τα επόμενα χρόνια και στη διάρκεια της Ελληνικής επανάστασης του 1821 αλλά και αργότερα. Από όλα αυτά που ειπώθηκαν και γράφτηκαν για την Ελληνική Νομαρχία αρκεί ίσως να μνημονεύσουμε μόνο τη φράση του Γιώργου Βαλέτα –ήταν άλλωστε ο άνθρωπος που ανέσυρε το βιβλίο αυτό για πρώτη φορά από τη λήθη:  "Βιβλίο που έκλεισε μέσα του όλη την Ελλάδα".

Αυτή την πληγωμένη Ελλάδα εξακολουθεί να κλείνει μέσα του σήμερα, τώρα, εδώ, αυτό το βιβλίο. Διακόσια χρόνια μετά παραμένει οδυνηρά επίκαιρο. Ίσως γιατί δεν διαβάστηκε όσο θα έπρεπε!

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ
ΣΕΛΙΔΕΣ 172
ΤΙΜΗ 8 ευρώ
ΣΧΗΜΑ 12,5 Χ 20
ΣΕΙΡΑ: ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ για φίλους
ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Lychnos printhouse
**

No comments:

Post a Comment