Wednesday 25 June 2014

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ




Η κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση, εκδόσεις παράξενες μέρες συμπλήρωσαν ένα χρόνο εκδοτικής ζωής το Μάιο του 2014.

Μέσα σε αυτή τη χρονιά
Εκδώσαμε 18 βιβλία, με συγγραφείς από την Ελλάδα, την Βουλγαρία, την Αγγλία, τις ΗΠΑ. Ξεκινήσαμε συμβολικά τυπώνοντας ξανά δύο σημαντικά βιβλία:
Ελληνική Νομαρχία, του Ανώνυμου Έλληνα
Ανυπακοή του πολίτη, του Χένρι Ντέιβιντ Θόροου
Συνεχίσαμε με Έλληνες και ξένους συγγραφείς. Οι περισσότεροι από τους συγγραφείς μας είδαν για πρώτη βιβλίο τους να εκδίδεται. Αυτό συνέβη με όλους τους συγγραφείς από το εξωτερικό, εκτός από την πολυβραβευμένη Ζντράφκα Εφτίμοβα, που τα βιβλία της κυκλοφορούν σε 27 χώρες,  για πρώτη φορά όμως μεταφράστηκε στα ελληνικά. 
Ακόμη
- Διοργανώσαμε μαζί με την ιστοσελίδα eyelands τρεις διαγωνισμούς διηγήματος μέσα από τους οποίους συγκεντρώσαμε τα διηγήματα νέων ανθρώπων από την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες του κόσμου στις αντίστοιχες συλλογές με εκείνα που διακρίθηκαν.
Για τους περισσότερους από τους συγγραφείς αυτούς ήταν επίσης η πρώτη φορά που είδαν κάτι δικό τους να δημοσιεύεται σε βιβλίο.
- Ξεκινήσαμε στις αρχές του 2014 το Ανοιχτό Εργαστήρι Συγγραφής με τη συμμετοχή 20 συγγραφέων από όλη την Ελλάδα με στόχο να δημιουργήσουμε ένα συλλογικό βιβλίο, σε μια προσπάθεια που γίνεται για πρώτη φορά με αυτό τον τρόπο. Ήδη έπειτα από αρκετούς μήνες δουλειάς προχωράμε στην πρώτη φάση της συγγραφής του βιβλίου.

Αυτή τη χρονιά οι Παράξενες Μέρες
- Έστειλαν δωρεάν βιβλία τους σε περισσότερες από 30 κολεκτίβες, κοινωνικούς συνεταιρισμούς,  βιβλιοθήκες και ανεξάρτητα στέκια σε όλη την Ελλάδα.
 - Συμμετείχαν σε συζήτηση που συνεχίζεται με τα συνεταιριστικά εγχειρήματα του Ρεθύμνου για τη δημιουργία δικτύωσης και αλληλεγγύης μεταξύ μας.
- Προτίμησαν να απευθυνθούν σε συγκεκριμένα μικρά και ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία σε όλη την Ελλάδα ενισχύοντας την ύπαρξή τους που κινδυνεύει μέσα από τις αλυσίδες πολυκαταστημάτων και τα βιβλιοπωλεία που μοιάζουν με σούπερ μάρκετ αλλά και τα σούπερ μάρκετ που γίνονται βιβλιοπωλεία. Δεν μας αφορά το πανηγύρι των βιβλιοπωλείων μαζικής κατανάλωσης.
- Συμμετείχαν σε διοργανώσεις όπως το τριήμερο “Ενας άλλος κόσμος είναι εδώ” στο Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων και «Διαφορετικοί οίκοι - διαφορετικές ιδέες» στο καφενείο Περιβολάκι στην Αθήνα.
- Παρουσίασαν τις συλλογές διηγημάτων και τα τέσσερα πρώτα βιβλία από τη σειρά ‘’Παράξενες Μέρες στην Ελλάδα’’ σε εκδηλώσεις που οργανώσαμε με ομιλίες αλλά και θεατρικά δρώμενα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα Τρίκαλα.
- Επίσης μέσα από την ιστοσελίδα μας και το eyelands.gr αναδείξαμε με τα κείμενά μας και προωθήσαμε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολλές προσπάθειες που πιστεύουμε ότι αξίζουν την αλληλεγγύη μας αλλά εκδηλώσαμε και τη στήριξή μας είτε συλλογικά είτε ατομικά σε εναλλακτικά κινήματα και προσπάθειες όπως  τον αγώνα της ΒΙΟΜΕ, το Δίκτυο χωρίς μεσάζοντες, την πρωτοβουλία Σώστε το νερό, το ελευθεριακό φεστιβάλ βιβλίου, τον αγώνα του σωματείου εργαζόμενων στο Εθνικό κέντρο του βιβλίου, το κίνημα ενάντια στην διάλυση των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο, το δίκτυο ενάντια στις Βιομηχανικές ΑΠΕ κ.α.

No comments:

Post a Comment